EU-ESA Workshop for the Increase of Emergency Response Agencies Awareness on the NEO Threat

Europe/Berlin
Room H.II (ESOC)

Room H.II

ESOC

Robert-Bosch-Str. 5 64293 Darmstadt Germany
Juan L. Cano (ESA), Richard Moissl (ESA), Thea Dethlefsen (EC)
Description

The European Commission and ESA’s Planetary Defence Office together are organising the “EU-ESA Workshop for the Increase of Emergency Response Agencies Awareness on the NEO Threat”. Near-Earth objects (NEO) are solar system bodies in orbits close to the one of the Earth, which under some circumstances can represent a threat to our societies and to the life on Earth. The workshop will take place at ESA’s European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt (Germany) on 21-22 November 2023. Attendance in person is foreseen.

The purpose of the meeting is to advance in the level of awareness on Planetary Defence (PD) and preparedness for the NEO threat among the national emergency response centres and civil protection agencies or equivalent institutions. The workshop will address the description of the threat, the international context, ESA’s activities in the field and a dedicated threat response exercise. Please note that the mentioned exercise will hopefully allow that the attendees gain a profound understanding on the PD concepts and the possibility to explore the options available for addressing the threat as well as proposing actions for international cooperation.

Programme of the European Union, implemented by ESA.

Registration for Emergency Response representatives and interested participants is now open. Please, take note that you will be asked to agree to the Privacy Notice below.

  • Tuesday, November 21
    • 1:00 PM 1:15 PM
      Workshop opening 15m
      Speakers: Holger Krag (ESA), Thea Dethlefsen (EC / DEFIS), Richard Moissl (ESA)
    • 1:15 PM 2:45 PM
      Executive summary on Planetary Defence 1h 30m
      Speakers: Richard Moissl (ESA), Juan L. Cano (ESA)
    • 2:45 PM 3:30 PM
      International bodies in Planetary Defence 45m

      Talks on UNOOSA-UN-SPIDER (R. Kofler), IAWN (K. Fast), SMPAG (D. Koschny).

      Speakers: Romana Kofler (UNOOSA), Kelly Fast (NASA), Detlef Koschny (Technical University of Munich)
    • 3:30 PM 3:50 PM
      Coffee break 20m
    • 3:50 PM 5:10 PM
      Exercise inject #1 1h 20m
      Speakers: Richard Moissl (ESA), Juan L. Cano (ESA)
    • 5:10 PM 5:35 PM
      Emergency response agencies activities in Planetary Defence 25m
    • 5:35 PM 6:00 PM
      Provision of NEO Information at PDO 25m
      Speakers: Juan L. Cano (ESA), Richard Moissl (ESA)
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Social gathering at Braustüb'l
  • Wednesday, November 22
    • 9:00 AM 10:10 AM
      Exercise inject #2 1h 10m
      Speakers: Richard Moissl (ESA), Juan L. Cano (ESA)
    • 10:10 AM 10:30 AM
      Presentation on the Union Civil Protection Mechanism 20m
      Speaker: Olimpia Imperiali (EC)
    • 10:30 AM 11:10 AM
      Impact Effects Tool demonstration 40m
      Speaker: Regina Rudawska (ESA)
    • 11:10 AM 11:30 AM
      Coffee break 20m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Exercise inject #3 1h
      Speakers: Richard Moissl (ESA), Juan L. Cano (ESA)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Perspective and feedback 1h
      Speaker: Richard Moissl (ESA)
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Final discussion and closure 1h